Vragen? 0299-771818

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Erica, ik ben geboren in 1963 en getrouwd met Mario. Samen hebben we een dochter Nadine, zij is volwassen en woont niet meer thuis. We wonen in Purmerend, in een eengezinswoning met een grote afgeschermde en kindvriendelijke tuin.

Ervaring:

Ik heb veel ervaring met kinderen. In mei 1982 haalde ik het MBO diploma Kinderverzorging /Jeugdverzorging (KV/JV). Na het behalen van mijn diploma heb ik de eerste jaren op diverse peuterspeelzalen gewerkt en heb ik in Nieuwkoop zelfstandig een peuterspeelzaal opgezet en gedraaid. Helaas was het werk in Nieuwkoop op projectbasis en moest ik daarom na 1 jaar weer weg.

Direct daarna ben ik voor het eerst gastouder geworden bij een gezin aan huis. Zij hadden bij de start van mijn opvangperiode een peuter van 2 jaar en een baby’tje van 2 maanden. Dit was een enorme leuke ervaring, ik leerde de kinderen heel goed kennen en kon ze daardoor optimaal begeleiden. We kregen een hele goede band en ik vond het heel leuk om naast de verzorging van hun peuter ook een baby’tje te mogen verzorgen en begeleiden en haar te zien groeien tot een grote peuter. Op het moment dat de oudste al op de basisschool zat en de jongste 3 jaar was en ook naar de basisschool zou gaan zouden er te weinig werkuren voor mij overblijven en ben ik gaan solliciteren naar een andere baan in de kinderopvang.

In Utrecht heb ik toen een aantal jaren gewerkt bij diverse soorten kinderopvang, zowel peuter- als babygroepen. Tijdens deze periode heb ik op aanraden van de adjunct-directrice een opleiding gedaan om leidinggevende in de kinderopvang te worden. Al snel merkte ik echter dat de functie van leidinggevende in de kinderopvang vooral beleidsbepaling en ad-hoc werk zou gaan inhouden maar dat ik amper nog met de kinderen zelf aan het werk zou zijn. Mijn grootste kracht in het werken met kinderen is echter sensitieve responsiviteit en die zou ik in die functie als leidinggevende bij lange na niet meer naar tevredenheid kunnen inzetten. Ook merkte ik dat ik, als pedagogisch medewerkster op de groepen, de kinderen lang niet zo goed leerde kennen als toen ik gastouder was. Ik kon daardoor veel minder inspelen op hun persoonlijke ontwikkeling en behoeften en merkte dat de band tussen mij en de kinderen minder hecht was. Daarbij ervaarde ik dat de contacten met de ouders (hun wensen en de informatie die de ouders gaven tijdens het brengen) naar mijn mening veel te wensen overliet omdat je in een team nou eenmaal te maken hebt met overdracht naar collega’s en teamoverleg.

Inmiddels waren we naar Purmerend verhuisd en hadden we onze dochter gekregen. Het heen en weer reizen naar Utrecht begon me teveel te worden en toen heb ik besloten om weer gastouder te worden. Sinds januari 1996 ben ik gestart als gastouder in Purmerend, maar nu lekker bij ons thuis. Met veel plezier begeleid en verzorg ik de kinderen die aan mij worden toevertrouwd, ik ken ze heel goed en ik kan mijn sensitieve responsiviteit als belangrijkste kracht volledig inzetten voor de kinderen die in mijn opvang komen. Het kleinschalige aspect van de opvang (maximaal 5 kinderen per dag) en de verticale groep (van 2 mnd. tot 4 jaar), de betere contacten met de ouders, in combinatie met het zelf ontwikkelen en bepalen van hoe ik mijn opvang vorm wil geven, blijkt helemaal bij mij te passen. Ik doe mijn werk sindsdien met enorm veel plezier en passie.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de eisen waar je als gastouder aan moet voldoen, zowel voor je huis als de opleidingseisen en de functie van de gastouderbureaus. Het beroep is professioneler geworden. Gastouder zijn hield voor mij altijd al meer in dan gewoon oppas zijn, maar al deze veranderingen van de afgelopen jaren hebben mede als positief effect dat er voor gastouders ook diverse bijscholingscursussen en trainingen ontwikkeld zijn. Om mijn kennis en vaardigheden up to date te houden volg ik daarom met veel plezier jaarlijks nog diverse trainingen en workshops.

DIPLOMA’S, TRAININGEN, WORKSHOPS E.D.

VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) van mij, mijn man en dochter.

EHBO voor kinderen (met jaarlijkse herhalings- / bijscholingstraining)

Pedagogisch component voor gastouders

VVE Kiki (gecertificeerd en geregistreerd)

Opleiding Werken met baby’s / Babyspecialist

Post HBO opleiding ‘Management in de Kinderopvang’

MBO KV/JV (kinderverzorging/jeugdverzorging)

Training ‘Zakelijk zijn in de opvang’

Training ‘Communiceren met ouders’

Training ‘Marketing in de opvang’

Training ‘Erken je kwaliteit’

Training ‘Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong’

Training ‘Hoe benader ik een kind vanuit zijn kracht?’

Training ‘Handen en voeten geven aan pedagogisch kader’

Training ‘Meldcode kindermishandeling’

Intervisie ‘VVE Kiki’

Intervisie ‘Hoe gaat het nu?’

Workshop ‘Kriebelkist’ (de kracht van elkaar aanraken)

Workshop ‘Kinderlogopedie’

Workshop ‘Rouw en verliesverwerking bij jonge kinderen’

Workshop ‘NLP’ (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Workshop ‘Interactief voorlezen adhv de meervoudige intelligentietheorie‘

Workshop ‘Spelen met executieve functies‘